Senaste inläggen
Idag har jag fotat alla bilderna i en bok, som jag ska läsa högt ur för min klass. Det blir ett bildspel, som jag visar på väggen samtidigt som jag läser. Bilderna i boken är ju så små, så de går inte att visa för en hel klass annars. Boken verkar kul och passar nog min klass bra.
Blev lite inspirerad av en kollegas matlåda idag och gjorde en fuskvariant av moussaka när jag kom hem. Det var meningen att det skulle bli gratäng men det blev mer grytliknande. Här kommer receptet. Börja med att göra köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
lite stekmargarin
1 kg blandfärs
2 burkar krossade tomater
kryddor efter behag, jag tog salt, peppar och färsk basilika
Häll upp såsen i en stor ugnsform.
Stick ner halva aubrgineskivor i färsen.
Bred över en stor burk keso och skiva ost över.
Grädda i ugnen, ca 200 grader i 40 minuter.
Känn på aubrginesivorna, så de är mjuka.
Sallad, avokado och physalis till.
December... smaka på det. Känns det sött och gott eller bittert och surt? Är det njutbart eller tvångsmässigt?
Jag känner att jag inte har koll på den här månaden. När mannen kommer hem till helgen måste vi sätta oss ner och synka almanackor och kolla vad som måste göras. Nästa vecka ska jag t.ex jobba massor, så betygsättningen kan bli klar snart. Sedan är det ju massor privat också, som man måste/vill hinna med. Jag tror att barnen har fyra framträdanden under december och vi vuxna har två. Det gör att alla helger är bokade... och jag orkar inte med fler konserter.
Lite adventsmys vill man ju hinna med också innan det drar ihop sig för julresan. Jag ska fixa lite mys på jobbet också, men inget överdåd.
Gardinerna är uppe och glöggen framtagen: Nu kan advent få anfalla!
Skolfoto nummer två har kommit nu.
Me like!
Den första snön är jag barnsligt förtjust i!
Nu är den här!!!
Nästa gång jag år för mig att baka, ska jag göra det lite tidigare... inte runt klockan sju på kvällen. Särskilt inte om det ska bli drygt sju plåtar bullar.
Degen var stor redan innan den började jäsa och efter en halvtimme såg den ut så här:
(Hann hänga upp ena julgardinen medan degen jäste.)
Bakade, bakade och bakade.
Sonen penslade, penslade och penslade.
Och resultatet blev:
De små bullarna längst bak i bild är normalstora.
De längst fram är ca 10 cm i diameter.
Lussekatterna har varierad storlek.
Men de fyllda är godast: Smör, russin och mandelmassa!
Mums!
Kanske smakar en imorgon.
Idag har vi haft mitt livs kortaste föräldramöte, på knappt en timme. Då hann vi med ett bildspel från höstens olika aktiviteter. (Bilderna tagna med min mobil, men ingen klagade på bildkvalitén i alla fall.) Sedan blev det information, gruppdiskussioner om tre viktiga frågor, viktiga papper och fördelning av arbetsuppgifter för klasskassans skull.
På vägen hem stannade jag till vid Sjöviks Blommor och handlade två julstjärnor och två julhyacinter. Jag har bestämt mig för att handla svenska julblommor i år, dels p.g.a att jag vill stödja våra lokala handlare, men också för att jag vill ha kvalitet! Snart ska jag piffa de sista fönstren, stryka gardiner och hämta ytterkrukor, sedan kanske det blir något mer juligt, innan jag måste rätta lite prov...
Jag stannade till vid den stora affären nära jobbet och handlade. Trots att vi storhandlade i helgen saknades ett par viktiga saker: Bananer, bacon och grädde. Och så sprang jag på ett paket Julknäcke... Min karaktär kunde inte motstå det.
Så idag har vi gjort en liten Flygande Jakob, som är sonens favoriträtt. Mellandottern, som bestämde sig i fredags för att bli vegetarian (som storasyster) blev botad när hon kom hem och fick se maten.
Jag hade lyckats få med mig ett halvt kilo torskfilé med dagens datum, så jag gjorde en snabb fiskgratäng också. Egen komposition:
½ kg torskfilé läggs i form
Strö över ärtor (resten i påsen)
Lägg över en burk ansjovis, men spara spadet.
Ta en påse Smögensås och koka upp, tillsätt ansjovisspadet.
Ca 35 minuter i ugnen
Före ansjovisen och såsen.
Ansjovis tycker jag är gott, och så ger det sälta till torsken, som annars är lite mesig i smaken.
Och skulle det inte duga åt barnen, så köpte jag också 15 paket nudlar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|