Direktlänk till inlägg 12 augusti 2012
Gårdagens bak var ganska lerig. Dagens är betydligt mer aptitlig!
Vi ska iväg på födelsedagsuppvaktning i eftermiddag och jag har lovat att ta med fröknäcke, som är omtyckt av jubilaren. Jag fick receptet av min kompis Tina för ett halvår sedan och har bakat det några gånger + att jag har låtit elever baka det på hemkunskapen. Det är alltså inte speciellt avancerat.
När jag ändå är igång brukar jag göra dubbel sats och trycka ut på 2½ plåt, så blir det tunt och fint. (Jag lägger ett bakplåtspapper uppepå och trycker ut med handflatan, så har jag mer koll än om jag kavlar.)
Här kommer receptet på Fröknäcke, vilket alltså blir glutenfritt om man bakar på majsmjöl.
2 dl mjöl , vete el majs
1 dl solrosfrö
0,5-1 dl sesamfrö
½ dl linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja + 2 dl kokande vatten
Blanda och tryck el kavla (ha degen mellan bakplåtspapper) ut degen på en plåt
Markera rutor
Strö över flingsalt
Grädda i 150 grader i ca 40 min
Jag låter dem svalna på handduk, som drar åt sig överskottsfukt, om de inte hunnit torka riktigt.
(Tiden kan variera på ugn, hur tjockt man har kavlat, samt hur blöt degen är. Jag gräddar i varmluftsugn, alla plåtarna samtidigt och byter plats på dem någon gång.)
Betydligt godare än de ser ut!!!
Lycka till!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|